1) Dikkatin dağılmaması için zihni bir noktaya yoğunlaştırmak gerekir.
2) Herhangi bir bilgiyi zihne kazandırmanın en iyi yolu bunu bütünüyle kavramaya çalışmaktır. Böylece eldeki metin veya konu bir bakışta kavranır, canlı kalır, daha kolay hatırlanır. Öğrenilecek bilgi malzemesi akılda tutulamayacak kadar büyükse ve zorsa bu durumda öncelikle bilgi malzemesiyle (konuyla) ilgili bir görüş edinmeye çalışın. Böylece bağlayıcı ‘ana çizgileri’ kolayca fark ederek ve metni olabildiğince az parçalar halinde bulunmasına dikkat ederek anlamlı bir bölümleme yapabilirsiniz.
Hiç ara vermeden çalışırsanız algılama (bilginin beyinde anlamlandırma) gücü bir süre sonra düşmeye başlar. Çok ara vererek çalışmayı devam ettirmeye kalkarsanız bu kez de hatırlama eğrisi hızla düşmeye başlar. Oysa çalışmayı kısa süreli dinlenme aralıklarıyla sürdürme hem öğrenilenlerin sindirilmesi hem de zihnin kendini toparlaması açısından son derece yararlıdır.
‘Bir şeyi ezberlemek bilmek sayılmaz.’
Montaigne
Çalışma, sonuna kadar götürülerek tamamlanan bir süreçtir. Tekrarlar yapılarak bilgi “hafızaya uzun süreli olarak” depolanır. Not tutarak kelimelerin altını çizerek, (belki iki kez çizerek)
İnsanı düşünmeye zorlayan bir süreçtir. Sorular sorarak, çalışmanın verimliliği arttırılır.
YANLIŞ YAPMA HAKKINIZDAN VAZGEÇMEYİN;
VAZGEÇERSENİZ YENİ ŞEYLER
ÖĞRENME VE GELİŞME
OLANAĞINI KAYBEDERSİNİZ.
UNUTMAYIN;
MÜKEMMELLİĞİN ARKASINDA
KORKU YATAR,
İNSAN OLDUĞUNUZU
HATIRLAYARAK
KORKULARINIZI GÖĞÜSLEYİN.
DAHA MUTLU VE DAHA ETKİLİ
BİR İNSAN OLURSUNUZ...